Biografie Mathijs Vrieze

Van jongs af aan was Mathijs vaak in de keuken te vinden. Als kind maakte hij maar al te graag de hapjes op de verjaardagen en hielp met plezier mee met de dagelijkse maaltijd voor het gezin. Na zijn koksopleidingen en ervaring in diverse restaurants schopte hij het tot chef-kok. Voordat Mathijs zich ontwikkelde als kookboekenschrijver en tv-kok werkte hij ruim 15 jaar in de horeca.

De kern van zijn visie is gezond en lekker eten met gebruik van verse en duurzame ingrediënten. Toch was Mathijs niet altijd bewust bezig met zijn voeding. Op 25 jarige leeftijd gooide hij het roer om en rekende voorgoed af met 30 kilo overgewicht. Hij heeft zich verdiept in wat gezond eten voor ons lichaam kan betekenen en ontwikkelde een succesvolle lifestyle die makkelijk vol te houden is. Zijn lekkere en makkelijk te bereiden recepten bleven niet onopgemerkt. Nadat Mathijs een jaar als extern expert de recepten voor Sonja Bakker had geschreven, werd hij zelf ontdekt. De Telegraaf kopte: ‘Mathijs Vrieze, de Nederlandse Jamie Oliver”.

Het eerste kookboek ‘Lekker eten en gezonder afvallen” dat Mathijs schreef werd een ongekend succes. Waarna er vele boeken volgden. In zijn eerste boeken lag de focus vooral op afvallen, in zijn meest recente boeken gaat het vooral om recepten en een gezonde lifestyle. Ook bracht hij titels uit rondom prijsbewust koken, want gezond koken hoeft niet persé duurder te zijn. Telegraaf VROUW gaf het boek ‘Gezond en prijsbewust koken’ zelfs 5 sterren, waarmee het boek als beste afslankboek van 2011 uit de test kwam.

Mathijs is dol op reizen en culinaire ontdekkingstochten. Deze passie kon hij goed combineren voor zijn bijdrage voor het goede doel Free a Girl. Hij maakte een bevlogen kookboek met gerechten uit verschillende buitenlandse keukens met een eigen twist. De volledige opbrengst van het boek ‘Feel Good Food’ kwam ten goede aan het goede doel. Samen met de kookboeken die Mathijs in opdracht voor o.a. Tefal, Carbonell en de Zwaluwhoeve schreef, werden er meer dan een half miljoen kookboeken van zijn hand verkocht. Mathijs schreef ook columns in diverse landelijke bladen, zoals de Party, GezondNU en Dagblad Metro.

Met zijn enthousiasme en gedrevenheid om gezond koken ‘in te burgeren’ trekt hij door het land voor kookworkshops, kookshows en lezingen. Hij maakt aan de hand van het thema ter plekke lekkere hapjes klaar met behulp van zijn eigen mobiele keuken. Door de aanhoudende trend is er een steeds grotere vraag naar snel-op-tafel maaltijden, kooktips, powerfood en verantwoorde voeding. Tevens is hij veelgevraagd kok in kooktheaters op evenementen zoals o.a. de Nationale Gezondheidsbeurs, Margriet Winterfair, 50+ beurs en de Libelle Zomerweek. Mathijs heeft samengewerkt met gezondheidscampagnes van De Hartstichting, Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de Consumentenbond.

Ook in tv-programma’s en online kookvideo’s deelt Mathijs zijn keukengeheimen en kookplezier met Nederland. Belangrijk vindt hij de kijker te inspireren met toegankelijke kooktips, informatie en recepten. Op RTL4 was hij te zien in ‘Eten en Daten’, ‘biologisch Puur Smaak’, ‘RTL Vandaag’, ‘4Me’, ‘Trips&Travel’ en ‘Van Slager tot Chef’. Ook is hij een graag geziene gast in programma’s zoals EditieNL, Shownieuws, Koffietijd, Eigen Huis en Tuin, Tijd voor Max en Nederland in Beweging. Met Karin Bloemen maakte hij voor SBS6 het tv-programma 100%NL waar hij kookte voor de tafelgasten. Als deelnemer in het RTL5 realityprogramma ‘Ik Ben Een Ster Haal Me Hier Uit’ won hij in 2014 alle beproevingen in dit programma vanuit de jungle van Suriname.

Kinderen inspireren gezonder te eten is ook zijn missie, daarom maakte hij verschillende programma’s op televisie zoals ‘Telekids Totally Fit Kids’ en ‘Cool Factor’. Ook verzorgde hij gastoptredens in uiteenlopende kinderprogramma’s zoals ‘NickBattle’, ‘Huisje Boompje Beestje’ en de ‘BZT-show’.

Toegankelijke recepten schrijven, die herkenbaar zijn en tóch inspirerend en gezond… dat is helemaal Mathijs z’n ding. Hij schreef de afgelopen jaren zeker duizend recepten voor zijn kookboeken, publicaties en bedrijven met zijn bekende leuke twist, welke zijn recepten uniek maken. Sinds 2015 is hij ook de drijvende kracht en het gezicht van Mathijs Maaltijdbox. De maaltijdbox bezorgt kraakverse ingrediënten samen met de bijbehorende gezonde recepten door heel Nederland bij mensen thuis. Binnen dit concept is hij verantwoordelijk voor het menuteam en het bedenken en testen van de recepten. Wekelijks koken en eten er duizenden mensen zijn gerechten.

De sleutel tot succesvol gezond leven is plezier in koken hebben. Tientallen jaren is koken in Nederland een ondergeschoven kindje geweest met de kant-en-klaar maaltijden, pakjes en zakjes. Lekker koken en genieten van de 80/20% regel, waarbij je 80% bewust en verantwoord eet, is deze lifestyle gemakkelijk vol te houden. Mathijs zet zich met volle overgave in om een positieve impuls te geven aan het voedingspatroon van de vele Nederlanders die hiermee worstelen. Met zijn motto “lekker gezond eten” steekt Mathijs consumenten en professionals aan met zijn gedrevenheid en zijn passie voor koken.

 

Mathijs Vrieze is geboren op 10 juli 1980 in Alkmaar, is getrouwd en woont inmiddels met zijn partner in het Zuid-Hollandse Boskoop.