Recept: Gezondere appelbeignets op oudejaarsavond

30 december 2015 / 13:03

Ik ga ze weer lekker zelf maken! Fijne jaarwisseling allemaal!


Ingrediënten 
voor 12 stuks
– 3 appels
– 1 eetl. gemalen kaneel
– 150 gram speltbloem
– 1 zakje bakpoeder
– 1 kleine banaan
– 1 ei
– 1 vanillestokje
– snufje zout
– 80 ml bruisend water
– (kokos)olie, om in te bakken

Bereidingswijze

1) Boor de klokhuizen uit de appels, schil de appels, en snijd ze elk in vier gelijke plakken. Zorg dat de plakken even dik zijn. Bestuif of besmeer daarna de appelplakken met kaneel.

2) Maak in een ruime kom het beslag van speltbloem, bakpoeder, geprakte banaan, ei, het merg van een vanillestokje, een klein snufje zout en het bruisend water. Roer het beslag met een garde goed door elkaar. Verwarm intussen in een koekenpan een laagje (kokos)olie tot ongeveer 170 graden.

3) Haal de appelschijven éen-voor-één door het beslag met behulp van twee vorken. Laat ze uitdruipen en bak ze direct goudbruin in de pan. Bak maximaal 2 appelbeignets tegelijk af.
Keer ze na ongeveer een halve minuut om, zodat beide kanten goudbruin zijn.

4) Haal de appelbeignets voorzichtig uit de pan en laat het overtollige vet uitlekken op een stukje keukenpapier. Laat ze afkoelen op een bakplaat op een vel pakpapier. Bak de appelbeignets ongeveer 8 minuten op 200 graden in de oven af zodat ze van binnen heet en gaar zijn. Bestrooi deze gezonde variant niet met (poeder)suiker.

Waarom gezonder?
Door de natuurlijke zoete smaak van banaan in combinatie met de vanille hoef je geen suiker en poedersuiker toe te voegen aan deze appelbeignets. De eerste verdiensten! Speltbloem is de gezondste graansoort omdat het een zuivere graansoort is die je bloedsuikerspiegel gelijkmatig houdt en je het makkelijker verteert. Het bevat de helft aan koolhydraten in vergelijking met zelfrijzend bakmeel. Het vet van de kokosnoot is een gezonde keuze, ondanks dat kokosolie voor 90% uit verzadigd vet bestaat. Ja, het klinkt wat tegenstrijdig, maar kokosolie is dus de uitzondering op de regel, tevens ook omdat deze olie ideaal is om te verhitten. Door de appelbeignets slechts kort in de olie te bakken en vervolgens in de oven verder te garen bevatten ze ook veel minder vet.

Deze appelbeignets bevatten 98 kcal per stuk. Ter vergelijking een oliebol bevat 165 kcal en een appelflap 360 kcal. Voedingswaarden: 98 kcal – 8.9 gr vet – 4.5 gr eiwit- 9.8 gr koolhydraten- 2.6 gr vezels.