Recepten Gezondheidsbeurs Kooktheater

01 februari 2017 / 19:21

Tijdens mijn kookshows in het Kooktheater op de Gezondheidsbeurs 2017 heb ik verschillende recepten gemaakt die ik graag even voor jullie op een rijtje zet. Zodat jullie ze thuis ook te kunnen maken. De recepten zijn altijd voor 4 personen en ik heb ze wat beknopt opgeschreven, want jullie hebben tenslotte alles gezien tijdens de 5 kookshows :)
Veel kookplezier! Groet, Mathijs


gezondheidsbeurs2017

Curry van kippendij
500 gram kippendij, 50 gram gele curry pasta, 1 rode ui, 1 blikje kokosmelk, 1 blikje kikkererwten, 2 teentjes knoflook, 2 eetl. sesam, 1 zakje doperwtjes (diepvries), 1 courgette, 1 bakje champignons, verse munt, 380 gram pandanrijst.

– Snijd de kippendij in blokjes en de rode ui in parten. Bak de kip aan in een braadpan, en voeg daarna de partjes rode ui en een beetje gele currypasta naar smaak toe. Blus af met de kokosmelk en laat 25 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur
– Pureer ondertussen de kikkererwten inclusief het vocht met de knoflook en de sesam, zodat er hummus ontstaat. Voeg dit toe aan de curry en laat meesudderen.
– Snijd de courgette en de champignons grof, voeg deze de laatste 8 minuten toe aan de curry.
– Voeg tot slot in de laatste minuut de doperwten en verse gesneden munt toe. Serveer met gekookte rijst.

***

Gebakken kipfilet met krokante korst uit de oven
500 gram Tante Door kipfilet, 2 eetl. honing, stukje Parmezaanse kaas, 4 eetl. broodkruim, 1 limoen, enkele takjes verse tijm. 2 tomaten

– Kipfilet rondom goudbruin aanbakken in de koekenpan. Haal uit de pan en leg op bakplaatje.
– Insmeren met beetje honing, bestrooien met limoenschil rasp, tijmblaadjes, broodkruim en geraspte parmezaan.
– Nagaren en krokant bakken in de heteluchtoven op 190 graden ca. 13 minuten. Gehalveerde tomaten mee roosteren op de bakplaat.

***

Gegrilde kipsaté van kippendij
500 gram kippendij, ½ witte ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetl. sojasaus, 2 eetl. olijfolie, 2 theel. gemalen komijn, 2 theel. kaneel, verse koriander, bosui, 2 eetl. hazelnoten, komkommer, azijn/olie/zout/peper

– Snijd de kippendij in blokjes, marineren met gesnipperd ui, knoflook, sojasaus, komijn en kaneel.
– Rijg aan satéprikkers. Grillen op hoog vuur, omkeren, vuur lager zetten om langzaam verder te garen.
– Garnering over de saté: geplukte koriander, gesneden bosui en gekneusde hazelnoten.
– Serveer met een vlugge salade van lange repen komkommer (komkommer met een dunschiller in de lengte schillen), aanmaken met azijn, olie, zout en peper.

***

Guilty pleasure: Lekkere vet gezonde hamburger

4 kalfsburgers, Cuissana cacao bakproduct, 8 snee Puur brood, 2 eetl. olijfolie, 2 teentjes knoflook, 40 gram rucola sla, 1/8 Chinese kool, 1 rode ui, scheutje rode wijn, 1 klein blikje kikkererwten, 1 gekookte rode biet, 1 eetl. olijfolie, 2 theel. gemalen komijn, 500 gram Carisma aardappelen, 1 eetl. olijfolie, 2 takjes verse rozemarijn, 2 theel. Latijns Amerikaanse specerijenmix, zout en peper

– Friet
Snijd de aardappelen met schil in gelijke plakken en repen.
Besprenkel met olijfolie, fijn gehakte rozemarijn, specerijen en een snufje zout en peper
Afbakken in de oven op 200 graden, ca. 25-35 minuten tot ze goudbruin zijn. Evt. omscheppen.

– Broodje
Knoflook pletten en fijnhakken, met olie mengen. Plak brood insmeren. In de grillpan het boord grillen.

– Groenten
Rucola sla met gesneden Chinese kool mengen.
Hummus kane van kikkererwten (met vocht), rode biet, komijn, snufje zout en peper fijnmalen in keukenmachine. (Eventueel kun je natuurlijk meer groenten toevoegen, zoals plakjes tomaat of gegrilde courgette)

– Vlees
Kalfsvlees burger goudbruin rosé bakken. Vlees uit de pan in aluminiumfolie wegleggen en warm houden.

– Gebakken uien
In het braadvocht in d ekoekenpan de rode ui ringen bakken, afgeblussen met een scheutje rode wijn.
Optioneel: Saus maken van mayo met kwark en limoenrasp en sap.

***

Pasta Bolognese

Tagliatelle zeewier van SeaMore, 500 gram gehakt, 4 tomaten, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 2 teentjes knoflook, stukje van klein rood pepertje, Panko Japans broodkruim, 1 eetl. olijfolie, 2 theel. Mediterrane kruiden, 1 eetl. kappertjes, verse basilicum en oregano, stukje parmezaanse kaas

– Tagliatelle bereiden
20 minuten wellen in lauw water. 20 minuten koken. (evt. toevoegen: gember, citroen, azijn, bouillon).

– Saus maken
Paprika’s in vieren snijden en schoonmaken. Grillen in de grillpan voor extra smaak.
Rode paprika met tomaten, stukje rode peper, knoflook, zout en peper: met de staafmixer pureer je het tot een verse saus. Inkoken in steelpannetje. Gehakt rul bakken in koekenpan, rode paprika-tomatensaus erbij en verwarmen.

– Krokant broodkruim
Broodkruim mengen met olijfolie en Medditerane kruiden, in oven of koekenpan goudbruin krokant bakken.

– Garneren met kappertjes, verse gehakte kruiden, parmezaan vlokken, krokant broodkruim, gele gegrilde paprika en het gehakt met de rode paprika-tomatensaus.

***

Pastasalade

Tagliatelle zeewier, 1 courgette, 1/4 bloemkool, 4 groene asperges, 400 gram kipdij, 1 voorgekookte aardappel, 1 losgeklopt eiwit, 2 eetl. Panko Japans broodkruim, 1 theel. groene curry pasta, 1 klein duimpje verse gember, citroen, 2 eetl. mayo, 2 eetl. kwark, 1 rijpe tomaat, 50 gram gemengde sla

– Tagliatelle bereiden
20 minuten wellen in lauw water. 20 minuten koken. (evt. toevoegen: gember, citroen, azijn, bouillon).

– Geroosterde groenten
Courgette, bloemkool en groene asperges gesneden in oven roosteren met beetje olie, zout en peper.
10 minuten op 200 graden. Enkele minuten wokken kan ook.

– Kipdij balletjes
Kipdij fijnhakken tot gehakt. Mengen met geprakte gekookte aardappel, broodkruim, eiwit (of heel ei). Balletjes maken, iets platdrukken en rondom goudbruin gaar bakken in de koekenpan.

– Dressing
Dressing maken van geraspte gember, mayo, citroen, kwark, z+p. Door de zeewierpasta mengen en garneren met tomaat en beetje gemengde sla.