Biografie

Naam:

Mathijs Vrieze

Geboren:

10-07-1980 te Alkmaar

Eigenschappen:

Creatief, optimist, ondernemend

Met de paplepel ingegoten

Als klein kind vond ik het heerlijk om bezig te zijn met lekker eten. Dan maakte ik met veel plezier de hapjes op verjaardagen. Mensen verwennen door ze lekker eten te serveren, daar kreeg ik toen al energie van. Het is dan ook geen verrassing dat ik op de basisschool genoot van de maandelijkse kookles. Op de middelbare school ging ik verder in de richting koken en serveren. Daar heb ik de eerste basis geleerd.

Dat smaakte naar meer


Voor mij was het al vroeg duidelijk dat ik de koksopleiding wilde gaan doen. Die vier jaar als leerling-kok waren echt fantastisch! Ik kon me volledig storten op lekker eten en koken. Ieder jaar liep ik bij een ander restaurant fulltime stage. Van al die verschillende keukens en koks leerde ik enorm veel. Van een chef die elders een Michelinster had gehaald, leerde ik de kneepjes van het vak, goede recepturen, creativiteit en bereidingstechnieken.

MIJN LIEFDE VOOR KOKEN

Van verschillende keukens proeven


Als kok zocht ik uitdaging en afwisseling, dus ik ging ik met mijn koksdiploma op zak niet zomaar bij een restaurant aan de slag. Want ik bedacht me dat restaurants vaak zes dagen per week open zijn, waarvan een chef er maar vijf kan werken. En dus werd ik ondernemer op mijn 20e en viel ik bij verschillende eetgelegenheden in op de vrije dag van de vaste chef. Daardoor werkte ik iedere dag met andere collega’s en een andere menukaart. Zo kon ik steeds wat anders doen, heerlijk! En het gaf me een stukje vrijheid, want ik hoefde niet ieder weekend te werken.

WERKEN

Zo ging ik mijn dagelijks brood verdienen


Na tien jaar in de horeca te hebben gewerkt, merkte ik dat ik als lekkerbek wel wat kilo’s was aangekomen. Ook het stresslevel in de horeca was iets wat mij ging tegenstaan. Daarom besloot ik dat het roer om moest: ik wilde eindelijk rustig en voorgoed afvallen. Ik verdiepte me in gezonde voeding.

Ik experimenteerde erop los en verloor uiteindelijk 30 kilo. Dat gaf me zoveel energie! In die tijd bracht Sonja Bakker net haar populaire boek uit. Toen we elkaar spraken, bleken we een enorme klik te hebben. En zij zocht nog een kok die recepten voor haar kon bedenken. Vanaf dat moment ondersteunde ik haar. Bovendien kwamen mijn recepten toen bij enorm veel mensen terecht, een heel bijzonder idee.

Toen was de koek op


Na een jaar werken voor Sonja wilde ik iets anders gaan doen. Tot iemand me vroeg: ‘Waarom ga je zelf geen eigen kookboek schrijven?’ Omdat het toch weer begon te kriebelen, sloeg ik aan het koken, schrijven en experimenteren. Dit keer helemaal op mijn eigen manier en met al mijn passie. In mijn eerste kookboek “Lekker eten en gezonder afvallen” eet je met de seizoenen mee. Opeens werd ik uit mijn bed gebeld door Edwin Evers van Radio 538. In een week tijd was ik bij RTL Boulevard geweest en stond ik in de grote kranten. De Telegraaf noemde me de Nederlandse Jamie Oliver, een enorm compliment. Hij is altijd mijn grote voorbeeld geweest en de cover van mijn debuut is een knipoog naar zijn allereerste kookboek. Ik besef dat mijn achtergrond in de reclame mij veel creativiteit en succes heeft opgeleverd. Ik ben nu ruim 20 jaar ondernemer als kok en  eigenaar van een creatief reclamebureau. Dit siis ook waarom ik tegenwoordig veel ondernemers coach.

Met mijn neus in de boter

Ook bij Endemol hadden ze mij in de media gezien en ze zochten toevallig naar een nieuwe tv-kok. Ik mocht een screentest doen en was gelijk aangenomen. Twee weken later deed ik mijn eerste programma: Puur Smaak, een biologisch kookprogramma voor RTL4. Daarna maakte ik voor dezelfde zender Eten en daten, dat wekelijks door meer dan een miljoen mensen bekeken werd. Over een vliegende start gesproken! Ik heb daarna allerlei programma’s gemaakt.

Voor de NPO maakte ik series over gezond koken en gezonde desserts. Bij SBS kookte ik met Karin Bloemen in het tv-programma 100%NL voor de tafelgasten. En bij RTL kon je me verder nog zien in RTL Vandaag, 4ME en Van Slager tot Chef. Met deze programma’s wilde ik kijkers inspireren met toegankelijke kooktips, informatie en recepten. Ook heb ik in 2014 meegedaan aan het RTL5 realityprogramma Ik Ben Een Ster Haal Me Hier Uit. Uiteindelijk won ik alle beproevingen in de Surinaamse jungle. Ook online heb ik een kookserie gemaakt voor LibelleTV met gezonde gerechten die gemakkelijk te bereiden zijn. Daarnaast ben ik als gast te zien geweest in onder meer Koffietijd, Shownieuws, Tijd voor Max en Nederland in Beweging.

Als zoete broodjes over de toonbank

Naast alle tv-programma’s ben ik ook kookboeken blijven schrijven. Daarin lag de focus vooral op een gezonde leefstijl. Sommige mensen willen graag afvallen en anderen een gezond gewicht behouden. Verder bracht ik kookboeken uit over prijsbewust koken, want gezond koken hoeft niet per se duurder te zijn. Voor het goede doel Free a Girl maakte ik een kookboek vol gerechten met een eigen twist uit verschillende buitenlandse keukens. Hierin kon ik mijn passies voor reizen en lekker, gezond eten met elkaar combineren.

Ook schreef ik kookboeken in opdracht van onder meer Tefal, Carbonell en de Zwaluwhoeve. In totaal zijn er meer dan een half miljoen van mijn kookboeken verkocht en daar ben ik natuurlijk enorm trots op.

Maar het mooiste vind ik de reacties van mijn lezers. Dan mailt iemand me dat hij dankzij mijn recepten eet alsof hij elke avond in een restaurant zit. Daar doe ik het voor. Of lezers die laten weten dat ze dankzij mijn boeken zoveel kilo’s zijn afgevallen en een stuk gelukkiger zijn. Heel bijzonder dat ik op mijn manier zoveel kan betekenen voor een ander!

De kers op de taart


Omdat mijn werk altijd al mijn passie was, blijf ik bezig met mijn hobby. Het voelt nooit alsof ik aan het werk ben, maar ik zit nooit stil. Alles wat ik doe vind ik leuk en geeft mij energie. Dat geldt ook voor de coachings, kookworkshops, kookshows en lezingen die ik overal in Nederland geef. Je kon me in het kooktheater zien op de Margriet Winterfair, Libelle Zomerweek en de Nationale Gezondheidsbeurs bijvoorbeeld.

Ook heb ik twee jaar lang meegewerkt aan de Mathijs Maaltijdbox en lekkere en gezonde gerechten bedacht. Mensen inspireren tot een gezonde leefstijl, dat is helemaal mijn ding.

Enkele jaren geleden kreeg ik een burn-out. Het was achteraf het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven. Michael Pilarczyk werd mijn mentor, ik werkte drie jaar lang aan mijn persoonlijke ontwikkeling, las vele boeken en bezocht diverse seminars. Ik heb nieuwe inzichten gekregen. Hierdoor ben ik nu in staat anderen te helpen bij hun streven naar gezondheid en geluk. 

Een mooie video

Filmmaker Kris Pouw maakte een portret over dankbaarheid.

Video afspelen