Ik ben altijd behoorlijk dik geweest

Ik ben altijd behoorlijk dik geweest

Nog heel goed kan ik het me herinneren, ik zat in de laatste klas van de basisschool. Ik werd dagelijks gepest omdat ik te dik was.

En mijn klasgenootjes vonden ‘wat’ van mijn dikke kont. De kwetsende opmerkingen vond ik heel erg. Toen wist ik trouwens nog niet dat een stevige kont tegenwoordig sexy is. Natuurlijk was het meer dan alleen die dikke kont. Als kind had ik ook een aardige buik en mijn gezicht was behoorlijk opgeblazen. Ik voelde zelf ook wel dat ik niet de slankste was, dat hoefde ze niet te benadrukken. De pesterijen maakte me ongelukkig en hiervan kreeg ik eetbuien. Mijn eetbuien zorgde voor nog meer overgewicht. En mijn overgewicht zorgde weer voor meer pestgedrag tijdens het spelen op straat. Kinderen zijn meedogenloos. Ik trok mijzelf terug. Het overgewicht zat me behoorlijk in de weg. Met gym deed ik niet mee want ik had last van mijn knieën. En ondertussen veranderde er niets.

Diëten werken niet
Toen ik naar de brugklas ging, had ik me in de zomervakantie aardig uitgehongerd. Op de eerste schooldag was het eerste wat ik dacht: “gelukkig ben ik niet de dikste”. Mijn moeder deed toen weleens een periode aan een dieet uit een vrouwenblad. Dan deed ik vrolijk mee. Maar ik hield mezelf regelmatig voor de gek omdat ik nog niet gelukkig met mezelf was. Als ik trek had en de kust veilig was, dan dook ik thuis in de voorraadkast en vrat ik een heel pak koek op. Tactisch verstopte ik de verpakking zodat niemand er iets van zag. Achteraf besef ik goed wat ik fout deed. Mijn ouders lagen jarenlang in scheiding en ik worstelde nogal met mijn geaardheid en wie ik was. Ik was niet tevreden over mijzelf en wist niet hoe ik beter voor mijzelf kon zorgen.

Steeds zwaarder
Op mijn twintigste ging ik pas echt los. Ik kon alles kopen en eten wat ik wilde en werd steeds zwaarder. In 5 jaar tijd kwam ik 25 kilo aan. Ik werkte als kok in restaurants en at veel slechte ongezonde dingen en ’s avonds laat gooide ik nog een kroket met friet in de frituur of reed ik met enorme trek door de McDrive. Om de energiedips op te vangen dronk ik koffie met veel melk en 3 klontjes suiker. Als tussendoortjes at ik koeken en chips met dipsaus. Ontbijten deed ik nooit.

Van ongelukkig naar gelukkig
Ik ben van mijn 12e tot mijn 25e te zwaar geweest. Waarvan de jaren tussen mijn 20e en 25e het heftigst waren. Dit waren de minst prettige jaren van mijn leven. Op mijn 25e verjaardag ging ik op de weegschaal staan, dat leek mij een mooi moment. Ik vond dat het wel genoeg was geweest en woog toen 120 kilo. Via diëtistes die ik bezocht en informatie die ik vond op internet viel ik langzaam af. Ik verloor in 2 jaar tijd 30 kilo overgewicht en kwam tot een gezond gewicht. De kunst van een gezonde leefstijl is om het behaalde gezonde gewicht te behouden. Door lekker en vers te koken lukt mij dat prima. Het is onbeschrijflijk hoe lekker ik sindsdien in mijn vel zit. In vergelijking tot vroeger heb ik nu een veel hoger energielevel, kan ik mooie kleren aan, heb ik een grote glimlach op mijn gezicht én ben ik er veel gezelliger op geworden. Ja, dit zeg ik zelf haha, maar gelukkig ook de mensen om mij heen bevestigen dit. Een prettige bijkomstigheid is dat ik ook veel minder vaak ziek en lichamelijk een stuk gezonder ben.

Missie
Als over dit onderwerp op scholen les wordt gegeven, had ik eerder kunnen inzien wat ik had kunnen veranderen. Hier wil ik graag verandering in brengen. Het liefst samen met een leuk team van foodbloggers, koks en diëtisten. Samen de schouders eronder zetten en de jeugd op een leuke manier inspireren om gezond te koken.Inspireren
Het is nu 10 jaar geleden dat ik mijn eerste kookboek “Lekker eten en gezonder afvallen” uitbracht. Van deze titel zijn er ruim 100.000 exemplaren verkocht. Ik heb de afgelopen jaren meerdere boeken geschreven met gezond en vers koken als leidraad. Doordat zoveel mensen met mijn kookboeken aan de slag zijn gegaan krijg ik wekelijks vele berichtjes binnen van mensen die door mij zijn afgevallen. Ze voelen zich beter dan ooit. Mensen die dankbaar zijn omdat ze zo lekker eten en zoveel gezonder leven. Die mensen zijn mij dankbaar. Maar op mijn beurt ben ik deze mensen weer heel dankbaar. Ik vind het waanzinnig mooi om anderen te kunnen inspireren met mijn verhaal, ervaring en expertise. Nu begeleid ik online een eerste groep van 1000 mensen met “Gezond koken in je eigen keuken”. Dit is een feest, dit is leven, een gezond en blij leven! I love it!