Close

Mijn biografie

Wil je weten wie ik ben? Als kind was ik gek op lekker eten. Na de koksopleiding ging ik werken in de horeca. Daarna kwamen tv-programma’s & kookboeken. Lees hier mijn biografie.

 

Met de paplepel ingegoten
Als klein kind vond ik het al heerlijk om bezig te zijn met lekker eten. Dan maakte ik met veel plezier de hapjes op verjaardagen. Mijn ouders hadden daardoor hun handen vrij en het gaf mij de gelegenheid om me uit te leven op onder meer gevulde tomaten en rolletjes met ham en asperges. Het allerleukste vond ik misschien wel het serveren van de hapjes. Mensen verwennen door ze lekker eten te serveren, daar kreeg ik toen al energie van. Het is dan ook geen verrassing dat ik op de basisschool genoot van de maandelijkse kookles. Op de middelbare school ging ik verder in de richting koken en serveren. We bootsten in de lessen een heus restaurant na. Daar heb ik de eerste basis geleerd. Maar ik vond het wel jammer dat ik volgens vaste recepten moest werken. Ik geef liever mijn eigen draai aan een gerecht. En het allerleukste is natuurlijk om zelf smakelijke recepturen te bedenken.

Dat smaakte naar meer
Voor mij was het al vroeg duidelijk dat ik de koksopleiding wilde gaan doen. Die vier jaar als leerling-kok waren echt fantastisch! Ik kon me volledig storten op lekker eten en koken. Ieder jaar liep ik bij een ander restaurant fulltime stage. Van al die verschillende keukens en koks leerde ik enorm veel. Zo kwam ik erachter dat ik het liefste werk bij een restaurant waar alles zelf wordt gemaakt. En dat je iets alleen maar de keuken uit moet sturen als je er zelf helemaal achter kunt staan. Van een chef die elders een Michelinster had gehaald, leerde ik de kneepjes van het vak, goede recepturen en bereidingstechnieken. Bij een ander restaurant serveerde ik als kok het dessert zelf. Dat was eerst een beetje spannend, maar ook werelds, omdat ik reacties over het eten kreeg! Het contact met mensen vind ik heel leuk aan mijn vak.

Van verschillende keukens proeven
Als kok zocht ik uitdaging en afwisseling, dus ik ging ik met mijn koksdiploma op zak niet zomaar bij een restaurant aan de slag. Want ik bedacht me dat restaurants vaak zes dagen per week open zijn, waarvan een chef er maar vijf kan werken. En dus viel ik bij verschillende eetgelegenheden in op de vrije dag van de vaste chef. Daardoor werkte ik iedere dag met andere collega’s en een andere menukaart. Zo kon ik steeds wat anders doen, heerlijk! En het gaf me een stukje vrijheid, want ik hoefde niet ieder weekend te werken. Dat was voor mij als gezelligheidsdier erg fijn. Nu kon ik eindelijk weer eens naar verjaardagen en feestjes van vrienden en familie. Na een aantal jaar breidde ik mijn werkzaamheden uit met mijn hobby’s fotografie en grafische vormgeving. Zo ontwierp ik ook logo’s, menukaarten en websites voor horecagelegenheden en schoot ik de bijbehorende foto’s.

Zo ging ik mijn dagelijks brood verdienen
Na tien jaar in de horeca te hebben gewerkt, merkte ik dat ik als lekkerbek wel wat kilo’s was aangekomen. Daarom besloot ik dat het roer om moest: ik wilde eindelijk rustig en voorgoed afvallen. Ik verdiepte me in gezonde voeding en las alles wat los en vast zat op dat vlak. Groenten eten zou helpen, maar hoe maak je grote hoeveelheden groente nu écht lekker? Ik experimenteerde erop los en verloor uiteindelijk 30 kilo. Dat gaf me zoveel energie! In die tijd bracht Sonja Bakker net haar populaire boek uit. Toen we elkaar spraken, bleken we een enorme klik te hebben. En zij zocht nog een kok die recepten voor haar kon checken en bedenken. Vanaf dat moment ondersteunde ik haar, dat was bere-interessant. Bovendien kwamen mijn recepten toen bij enorm veel mensen terecht, een heel bijzonder idee.

Toen was de koek op
Na een jaar werken voor Sonja wilde ik iets anders gaan doen. Tot iemand me vroeg: ‘Waarom ga je zelf geen eigen kookboek schrijven?’ Omdat het toch weer begon te kriebelen, sloeg ik aan het koken, schrijven en experimenteren. Dit keer helemaal op mijn eigen manier en met al mijn passie. In mijn eerste kookboek “Lekker eten en gezonder afvallen” eet je met de seizoenen mee. Dat ik met het uitbrengen van het boek ook aan promotie moest doen, was niet eens in me opgekomen. En opeens werd ik uit mijn bed gebeld door Edwin Evers van Radio 538. In een week tijd was ik bij RTL Boulevard geweest en stond ik in de grote kranten. De Telegraaf noemde me de Nederlandse Jamie Oliver, een enorm compliment. Hij is mijn grote voorbeeld en de cover van mijn debuut is een knipoog naar zijn allereerste kookboek.

Ik viel met mijn neus in de boter
Ook bij Endemol hadden ze mij in de media gezien en ze zochten toevallig naar een nieuwe kok. Ik mocht een screentest doen en was gelijk aangenomen. Twee weken later deed ik mijn eerste programma: Puur Smaak, een biologisch kookprogramma voor RTL4. Daarna maakte ik voor dezelfde zender Eten en daten, dat wekelijks door meer dan een miljoen mensen bekeken werd. Over een vliegende start gesproken! Ik heb daarna allerlei programma’s gemaakt. Voor de NPO maakte ik series over gezond koken en gezonde desserts. Bij SBS kookte ik met Karin Bloemen in het tv-programma 100%NL voor de tafelgasten. En bij RTL kon je me verder nog zien in RTL Vandaag, 4ME en Van Slager tot Chef. Met deze programma’s wilde ik kijkers inspireren met toegankelijke kooktips, informatie en recepten. Ook heb ik in 2014 meegedaan aan het RTL5 realityprogramma Ik Ben Een Ster Haal Me Hier Uit. Uiteindelijk won ik alle beproevingen in de Surinaamse jungle. Ook online heb ik een kookserie gemaakt voor LibelleTV met gezonde gerechten die gemakkelijk te bereiden zijn. Daarnaast ben ik als gast te zien geweest in onder meer Koffietijd, Shownieuws, Tijd voor Max en Nederland in Beweging.

Als zoete broodjes over de toonbank
Naast alle tv-programma’s ben ik ook kookboeken blijven schrijven. Daarin ligt de focus vooral op een gezonde lifestyle. Sommige mensen willen graag afvallen en anderen een gezond gewicht behouden. Verder bracht ik kookboeken uit over prijsbewust koken, want gezond koken hoeft niet per se duurder te zijn. Voor het goede doel Free a Girl maakte ik een kookboek vol gerechten uit verschillende buitenlandse keukens met een eigen twist. Hierin kon ik mijn passies voor reizen en lekker, gezond eten met elkaar combineren. Ook schreef ik kookboeken in opdracht van onder meer Tefal, Carbonell en de Zwaluwhoeve. In totaal zijn er meer dan een half miljoen van mijn kookboeken verkocht en daar ben ik natuurlijk enorm trots op. Maar het mooiste vind ik de reacties van mijn lezers. Dan mailt iemand me dat hij dankzij mijn recepten eet alsof hij elke avond in een restaurant zit. Daar doe ik het voor. Of lezers die laten weten dat ze dankzij mijn boeken zoveel kilo’s zijn afgevallen. Heel bijzonder dat ik op mijn manier zoveel kan betekenen voor een ander!

Tot slot de kers op de taart
Omdat koken mijn passie is, ben ik altijd bezig met mijn hobby. Het voelt nooit alsof ik aan het werk ben. Alles wat ik doe vind ik leuk en geeft me energie. Dat geldt ook voor de kookworkshops, kookshows en lezingen die ik overal in Nederland geef. Je kon me in het kooktheater zien op de Margriet Winterfair, Libelle Zomerweek en de Nationale Gezondheidsbeurs bijvoorbeeld. Ook heb ik twee jaar lang meegewerkt aan de Mathijs Maaltijdbox en lekkere en gezonde gerechten bedacht. Toegankelijke recepten schrijven, inspireren tot gezond en lekker eten en koken, dat is helemaal mijn ding. Daarom sta ik altijd open voor partners en samenwerkingen met dezelfde missie. Ik werk ook regelmatig aan mijn eigen nieuwe platform www.alledagenvers.nl, waarop ik mijn keukengeheimen, kookplezier en recepten graag deel. Natuurlijk blijf ik tv-programma’s maken en kookboeken schrijven. Ooit hoop ik nog een kookreisprogramma te mogen doen, waarbij mijn passies voor reizen en koken perfect kunnen samenkomen. Dat zou echt de kers op de taart zijn!

 

Naam: Mathijs Vrieze
Geboortedatum: 10 juli 1980
Geboorteplaats: Alkmaar
Huidige woonplaats: Boskoop