De 3 grootste valkuilen waar ondernemers vaak in vallen

De 3 grootste valkuilen waar ondernemers vaak in vallen
Veel ondernemers staan te balanceren op de rand van het vuur en raken ongemerkt opgebrand. Terwijl ondernemers met een gezonde leefstijl veel beter in staat zijn om succesvol te vlammen. De laatste jaren deed ik onderzoek naar de valkuilen waar ondernemers vaak mee te maken hebben.

Zijn de drie onderstaande valkuilen voor jou misschien heel herkenbaar? Als en één of meerdere kwartjes vallen is dat helemaal niet erg, want je bent niet de enige. Met trots kan ik je vertellen dat ook ik in mijn 20-jarige ondernemerschap vaak in deze valkuilen ben gesodemieterd. De belangrijke vraag ná de val is: hoe sta je daarna op en hoe loop je verder? Alles valt of staat met je persoonlijke gezondheid en je manier van denken. Verbeter deze belangrijke elementen en je leven én je business zullen veranderen. Valkuilen worden dan minder diep en je ziet ze van verre aankomen, zodat je een harde val kunt voorkomen.

Valkuil 1. Klanten gaan altijd voor.
Je bent als ondernemer gedreven om van je bedrijf een succes te maken. Tevreden klanten geven de bevestiging waar je blij van wordt. Met zin, of tegenzin, besluit je ’s avonds een paar uur over te werken, of toch in het weekend nog even naar de zaak te gaan. Bijkomend punt is dat je je partner, gezin of vrienden niet wil verwaarlozen. Je bouwt een schuld op. Die schuld heeft niets te maken met het banksaldo op je bedrijfsrekening, maar met je gezondheid van je lichaam en je geest. Het gevolg is dat de kwaliteit van je gezondheid, geluk en succes, vroeg of laat achteruitgaan.

Valkuil 2. Stress wordt verdoofd.
Vaak heb je het zelf niet eens door, maar daarin schuilt ook precies het gevaar. Ondernemers zijn heel goed in het verdoven van stress. De aantrekkingskracht van succes is groot. Of je nu het zakelijke succes al hebt, of nog niet. De honger naar meer succes blijft. Vaak komt bij succes ook stress om de hoek kijken waardoor succes en stress in je brein onlosmakelijk aan elkaar verbonden raken. Het succes werkt als een soort gelukmaker en hierdoor kun je in een ongezonde roes van stress terechtkomen. Of je steekt je kop in het zand door de stress te negeren, met het idee dat er later vast rustigere tijden aanbreken. Ook gebeurt verdoven regelmatig met alcohol wat bovenop de stress nog meer roofbouw op je lichaam zal plegen.

Valkuil 3. Succes wordt ongezond gevierd.
Als je de hele dag keihard gewerkt hebt om je klanten tevreden te maken, dan mag je jezelf toch wel even verwennen met iets lekkers, toch? Je hebt een nieuwe opdrachtgever aan je bedrijf verbonden, dan heb je die traktatie absoluut verdient, toch? Nadeel van een ongezond beloningssysteem is dat er steeds vaker aanleiding gevonden wordt om iets te vieren. Want vaak is het alcohol, chocolade, taart en ongezonde diners waarmee de successen worden gevierd. Jaaaaá, we hebben iets te vieren, laten we een rauwe wortel eten is het andere uiterste. Succes vieren kan op vele manieren. Wist je dat gezond eten ook heel lekker kan zijn? Jezelf belonen kan ook met een ontspannende massage, een vrije middag in je hangmat, wandelen in het bos met je date, of het kopen van een nieuwe gadget. Twee vliegen in één klap. Vier je succes en relax.

Conclusie
Door eerst goed voor jezelf te zorgen, zorg je op de langer termijn beter voor je business. Zo werken de natuurwetten al eeuwen. Je wéét het wel, maar waarom doe je het dan niet? Voordat je kunt veranderen, zul je eerst moeten weten waar je staat. Zodat je beseft wat je huidige status is. Om hier inzicht in te verkrijgen heb ik een handige checklist gemaakt die je gratis kunt downloaden. Vraag hier de checklist aan.