De 3 grootste valkuilen waar ondernemers vaak in vallen

De 3 grootste valkuilen waar ondernemers vaak in vallen

Veel ondernemers staan te balanceren op de rand van het vuur en raken ongemerkt opgebrand. Terwijl ondernemers met een gezonde leefstijl veel beter in staat zijn om succesvol te vlammen. De laatste jaren deed ik onderzoek naar de valkuilen waar ondernemers vaak mee te maken hebben.

Zijn de drie onderstaande valkuilen voor jou misschien heel herkenbaar? Als en één of meerdere kwartjes vallen is dat helemaal niet erg, want je bent niet de enige. Met trots kan ik je vertellen dat ook ik in mijn 20-jarige ondernemerschap vaak in deze valkuilen ben gesodemieterd. De belangrijke vraag ná de val is: hoe sta je daarna op en hoe loop je verder? Alles valt of staat met je persoonlijke gezondheid en je manier van denken. Verbeter deze belangrijke elementen en je leven én je business zullen veranderen. Valkuilen worden dan minder diep en je ziet ze van verre aankomen, zodat je een harde val kunt voorkomen.

Valkuil 1: Klanten gaan altijd voor

Je bent als ondernemer gedreven om van je bedrijf een succes te maken. Tevreden klanten geven de bevestiging waar je blij van wordt. Met zin, of tegenzin, besluit je ’s avonds een paar uur over te werken, of toch in het weekend nog even naar de zaak te gaan. Bijkomend punt is dat je je partner, gezin of vrienden niet wil verwaarlozen. Je bouwt een schuld op. Die schuld heeft niets te maken met het banksaldo op je bedrijfsrekening, maar met je gezondheid van je lichaam en je geest. Het gevolg is dat de kwaliteit van je gezondheid, geluk en succes, vroeg of laat achteruitgaan.

Valkuil 2: Stress wordt verdoofd

Vaak heb je het zelf niet eens door, maar daarin schuilt ook precies het gevaar. Ondernemers zijn heel goed in het verdoven van stress. De aantrekkingskracht van succes is groot. Of je nu het zakelijke succes al hebt, of nog niet. De honger naar meer succes blijft. Vaak komt bij succes ook stress om de hoek kijken waardoor succes en stress in je brein onlosmakelijk aan elkaar verbonden raken. Het succes werkt als een soort gelukmaker en hierdoor kun je in een ongezonde roes van stress terechtkomen. Of je steekt je kop in het zand door de stress te negeren, met het idee dat er later vast rustigere tijden aanbreken. Ook gebeurt verdoven regelmatig met alcohol wat bovenop de stress nog meer roofbouw op je lichaam zal plegen.

Valkuil 3: Succes wordt ongezond gevierd

Als je de hele dag keihard gewerkt hebt om je klanten tevreden te maken, dan mag je jezelf toch wel even verwennen met iets lekkers, toch? Je hebt een nieuwe opdrachtgever aan je bedrijf verbonden, dan heb je die traktatie absoluut verdient, toch? Nadeel van een ongezond beloningssysteem is dat er steeds vaker aanleiding gevonden wordt om iets te vieren. Want vaak is het alcohol, chocolade, taart en ongezonde diners waarmee de successen worden gevierd. Jaaaaá, we hebben iets te vieren, laten we een rauwe wortel eten is het andere uiterste. Succes vieren kan op vele manieren. Wist je dat gezond eten ook heel lekker kan zijn? Jezelf belonen kan ook met een ontspannende massage, een vrije middag in je hangmat, wandelen in het bos met je date, of het kopen van een nieuwe gadget. Twee vliegen in één klap. Vier je succes en relax.

Nieuwe mindset, nieuwe resultaten.
Nieuwe mindset, nieuwe resultaten.

Conclusie

Door eerst goed voor jezelf te zorgen, zorg je op de langer termijn beter voor je business. Zo werken de natuurwetten al eeuwen. Je wéét het wel, maar waarom doe je het dan niet? Voordat je kunt veranderen, zul je eerst moeten weten waar je staat. Zodat je beseft wat je huidige status is. Om hier inzicht in te verkrijgen heb ik een handige checklist gemaakt die je onderaan deze pagina gratis kunt aanvragen en downloaden.

Tijdens mijn coaching sessies werk ik ook vaak met simpele metaforen om duidelijk te maken hoe het werkt. Zodat kwartjes gaan vallen en inzichten je leven en business verrijken. Heb je hier wel oren naar? Vraag dan mijn “Check-up & Wake-up your Mindset” eBook gratis aan via deze link. Of contact mij direct voor een 1-op-1 sessie.

programma-sport

Groet, Mathijs Vrieze

Even voorstellen
Ik ben meer dan 22 jaar ondernemer en coach ondernemers met hun mindset en creatief ondernemerschap. Ik leef een vrij en stressloos leven en probeer een werkweek te hanteren waar ik blij van wordt. Zodat ik alle tijd en onverdeelde aandacht heb voor de mensen die mij als coach inschakelen. Vooral omdat dit mij, van alles wat ik doe, de meeste voldoening geeft. Tevens kan ik hier al mijn creativiteit in kwijt. Ik heb al vele ondernemers mogen inspireren en begeleiden. Sinds enkele jaren is dat mijn dagelijkse werk. Hoewel het nooit als werken voelt. Ik help ondernemers met hun creatieve mindset, leefstijl, voeding, geluk en succes. Op deze manier komt al mijn kennis en ervaring samen. Ik heb altijd mijn intuïtie gevolgd en gedaan wat ik leuk vond. Ik maak (gelukkig) makkelijk keuzes en ben trots op voor mijn verscheidenheid aan passies en kwaliteiten. Bovendien stel ik mij nederig en dankbaar op, waardoor ik elke dag blijf leren. Je weet niet wat je nog niet weet. En als je denkt dat je alles al weet, dan begrijp je het nog niet.

Vanaf mijn 16e begon ik te werken in de horeca om uiteindelijk als chefkok in loondienst bij verschillende restaurants tot koken. Toen schreef ik mij in als ondernemer en verhuurde mij als chefkok zzp-er. Daarna begon ik 12design, een vormgeving en marketing bedrijf. Ook ondersteunde ik Sonja Bakker in haar eerste explosieve succesjaar. Vervolgens schreef en maakte ik zelf mijn eerste kookboek. Ik richte mijn uitgeverij op en verkocht een half miljoen kookboeken. Door RTL4 werd ik gevraagd en heb ik jarenlang tv-programma’s gemaakt. Mijn bekendheid kreeg een boost en ik verscheen vaak in de media. Ik gooide het roer om en stopte met het leven in de spotlights. Michael Pilarczyk heeft mij als mentor heel erg geholpen. In de afgelopen 5 jaar heb vele mensen met mijn coaching kunnen helpen.

 

 

Ja, ik wil aan de slag!


Je ontvangt mijn eBook voor ondernemers 


direct gratis in je mailbox.

Checklist-3D