Het voordeel van veel ongemakken in je leven en je bedrijf

Het voordeel van veel ongemakken in je leven en je bedrijf
Wanneer je leeft, komen er dagelijks ongemakken, problemen en uitdagingen op je pad. Ongemakken zorgen voor een dosis stress. Zeker wanneer je ondernemer bent en gepassioneerd werkt aan je business. De meeste mensen negeren de stress die veroorzaakt wordt door ongemakken. Of willen het wegstoppen. Maar juist door het weg te stoppen kan het je flink gaan opbreken. Wanneer je goed getraind bent en je mindset op orde is, zal stress slechts van tijdelijke duur zijn.

Toch ben ik dol op ongemakken. Laat ze maar komen. Ik heb veel ongemakken gehad in mijn leven. Al deze ongemakken hebben mij gebracht naar waar ik nu ben. Want door de ongemakken heb ik de tijd genomen om te herstellen én om te groeien. Tot ongekende hoogte. Onlangs ben ik 40 geworden en heb ik de punten uit mijn verleden met elkaar kunnen verbinden. Alle ongemakken hebben een doel gehad.

Ongemak + Herstel = Groei

Het is geen ingewikkelde wiskundige formule, maar het is wel een som die je mag gaan begrijpen. Wanneer dit kwartje valt, wordt alles duidelijk. Dit is namelijk hoe het leven gaat. Een leven zonder ongemakken is geen bal aan. Ongemakken zorgen voor inspiratie, creativiteit en voldoening.

Een voorbeeld:
Wanneer je traint in de sportschool is er ongemak. Het kost je bloed, zweet, tranen en misschien zelfs wel spierpijn. Als je daarna je lichaam aanzet tot herstel, zorg je daarmee dat je spiermassa en/of conditie gaat groeien.

Zo werkt dit op alle persoonlijke en zakelijke gebieden in je leven. Juist de ongemakken in je leven zijn goud waard. Mits je het op deze manier bekijkt. Anders werken de ongemakken juist tegen je.

– Voeding: voelen waar jij het goed op doet
– Leefstijl: de balans tussen inspanning en ontspanning
– Mindset: helderheid in je manier van denken

– Geluk: verbinding in liefde en relaties
– Succes: dankbaarheid, voldoening en vrijheid

Op alle gebieden kom je uitdagingen tegen die je kunt verbeteren. De magie zit hem in het doen, want, zonder actie geen resultaat. Maar slechts 5% van de mensen doet het goed en behaalt de top.

Helaas komt het vaak voor dat mensen stress opstapelen en geen tijd nemen voor herstel. Dat herstel is een essentieel element. Want anders groei je niet. Weer even naar dat sportschool voorbeeld: als je blijft trainen en niet hersteld, breek je juist spiermassa af. Dat is klote als groeien juist je doel is. Want dan sla je de plank volledig mis.

Sowieso heb je beide elementen – ongemak én herstel – nodig om te groeien. Wanneer je door het ongemak gaat en focus houdt op je herstel, gaat de groei plaatsvinden. Zoals een boom die steeds blijft groeien in de diepte, de breedte en de hoogte. 


Vertel eens eerlijk. Zie jij het – na het lezen van mijn blog – ook zo?
Heb je vragen, of denk je er anders over? Stuur mij een reactie en deel deze blog binnen je netwerk. 

Checklist. Ben je een gepassioneerde ondernemer en wil je met mij een röntgenfoto maken van je huidige leven? Download dan mijn gratis checklist voor ondernemers. Binnen 10 minuten heb je helderheid hoe je scoort op het gebied van voeding, leefstijl, mindset, geluk en succes. Ik help je graag.
mathijsvrieze.nl/checklist

Gezonde en gelukkige groet,
Mathijs Vrieze